Gara-Gara Simpan RM90,000 Dalam Plastik Hitam, Seorang Ahli Perniagaan Tersilap Bµang & Diangkut Lori Samp4h

Pada lazimnya wang tunai akan diletakkan di tempat yang selamat seperti beg atau peti besi sebelum didepositkan ke bank. Jauh sekali untuk meletakkannya di dalam plastik sampah.

Namun seorang ahli perniagaan di kepulauan Greek, Greece terpaksa bersus4h payah apabila dia tanpa sengaja membu4ng wang bernilai £16,000 (RM89,842) yang disimpannya di dalam dua bungkusan plastik sampah.

Lelaki berkenaan meletakkan wang tersebut di dalam plastik sampah dan merancang untuk mendepositkan ia ke bank pada Isnin.

Difahamkan berdekatan beg berisi wang terdapat sampah yang ingin dibu4ng. Semasa dia berjalan ke kedainya, dia berhenti di sebuah tong sampah besar untuk membuang sampahnya.

Namun lelaki itu tanpa sengaja turut membuang beg berisi wang tunai, sebelum memasuki kedainya. Dia mula menyedari kesilapannya apabila dia memasuki kedainya segera ke tong sampah berkenaan.

“Saya melihat sekeliling dan menyedari plastik sampah berisi wang itu tidak ada lagi.

“Mula p4nik, saya berlari ke luar menahan kereta pegawai pihak berkuasa tempatan (PBT) yang membuat rondaan serta memberitahu apa yang berlaku,” katanya.

Dilaporkan, lelaki itu bersama pegawai PBT berjaya menjejaki lori sampah dan mengejarnya di pelabuhan sebelum semua sampah dib4kar.

“Kami berempat masing-masing mengorɛk sampah dalam lori berkenaan dan segera menemui beg plastik pertama.

“Kami tidak menemui beg kedua, jadi trak itu membuang semua sampahnya ke tepi jalan dan kami menggali setiap beg sampah secara individu, sebelum menemui plastik kedua,” katanya penuh syukur.

Harap kita semua mengambil pengajaran daripada kisah ini, jangan simpan sesuatu yang berharga di dalam plastik sampah.

Kecu4ian sesaat hanya akan merµgikan.

Sumber Daily Star.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini