Doktor lni Terpaksa Bed4h Perutnya Sendiri Kerana Berisik0 Yang Boleh Sebabkan Kem4tian

Pada September 1960, Dr. Leonid Rogozov yang berusia 26 tahun mengikuti ekspidisi Antartik Soviet dan dihantar bertugas ke Stesen Penyelidikan Soviet Novolazarevskaya di Antartika. Beliau merupakan satu-satunya doktor dalam pasukan penyelidik ahli seramai 13 orang itu.

Pada pagi 29 April 1961, Dr. Leonid merasakan tubuhnya lemah. Suhu badannya meningkat, berasa loya dan sak1t pada bahagian kanan abdomennya.

Memandangkan di stesen penyelidikan itu tidak mempunyai pegawai perubatan selain dirinya sendiri, Dr. Leonid terpaksa mend1agnosis dirinya sendiri.

Hasil pemeriksaan, dia mendapati penyak1t apendiks yang dihidapinya semakin p4rah. Dia perlu segera menjalani pembed4han. Jika tidak, ususnya yang membengk4k akan pecah dan boleh menyebabkan kem4tian.

Pada 30 April, tahap kesihatan Dr. Leonid semakin terukdan dia terbaring lemah. Bantuan sukar untuk didapati dalam kadar segera, apatah lagi stesen penyelidikan terdekat dengan mereka berjarak lebih 1000 kilometer jauhnya.

Dalam keadaan cemas dan jauh begitu, tiada pesawat yang dapat datang untuk membawa Dr. Leonid keluar dari kawasan itu untuk dibed4h. Bertambah pula dengan keadaan cuaca yang buruk menyukarkan untuk bantuan tiba ke kawasan tersebut.

Akhirnya, Dr. Leonid nekad untuk membed4h dirinya sendiri. Memang itu kerja g1la, tetapi hanya itu satu-satunya cara yang boleh menyelamatkan nyawanya. Hanya dia yang mampu melakukan pembed4han tersebut kerana tiada doktor lain di situ selain dirinya.

Sekitar pukul 8:30 malam, para penyelidik di stesen kajian itu membentuk beberapa pasukan untuk membantu pembedahan Dr. Leonid. Mereka menyediakan bilik pembed4han ringkas dengan sebuah katil, dua meja dan lampu meja saja.

Dua ahli aerologi, Fedor Kabot dan Robert Pyzhov mensteril kain cadar dan semua peralatan pembed4han yang akan digunakan. Pencahayaan dalam bilik pula diubah kepada sinaran ultra violet.

Ahli meteorologi, Alexandr Artemev pula diberikan tugas sebagai tukang hulur alat pembed4han. Zinovy Teplinsky yang bertugas sebagai mekanik dipertanggungjawabkan memegang cermin dan menyesuaikan pencahayaan lampu meja. Manakala pengarah stesen itu, Vladislav Gerbovich pula membantu Dr. Leonid sekiranya berlaku kecem4san.

Pada 1 Mei 1961 pukul 2:00 pagi, Dr. Leonid memakaikan sarung tangan getah ke tangan para pembantunya. Dia kemudian naik ke atas katil dan memilih kedudukan separuh baring. Uat procaine sebanyak 20 mililiter disuntik ke bahagian abdomennya.

Selepas 15 minit, dia membuat hir1san sepanjang 10 hingga 12 sentimeter pada perutnya. Proses itu agak sukar dilakukan kerana keterbatasan penglihatan menyebabkannya sukar untuk mengagak kedalaman luka. Jadi dia perlu fokus pada cermin bagi mendapatkan bel4han yang tepat.

Mata Dr. Leonid tercangak-cangak memerhatikan cermin sambil tangannya meraba-raba. Keadaan itu menyebabkannya cepat letih sehingga dia terpaksa berhenti seketika sebelum meneruskan pembedahan itu.

Selepas 30 hingga 40 minit berlalu, Dr. Leonid akhirnya berjaya mengeluarkan apendiks dari dalam perutnya. Dia melihat ketulan apend1ks itu sudah agak kehitaman. Bermakna jika dia terlewat satu hari lagi, apendiks itu mungkin akan pecah dan boleh mer4gut nyawanya.

Menurut Gerbovich yang menyaksikan pembedahan tersebut, sewaktu Dr. Leonid mengh1ris lapisan kulit perutnya hingga mendedahkan sebahagian isinya, pemandangan itu adalah sesuatu yang menger1kan. Para penyelidik yang membantu pembed4han itu hanya mampu memalingkan wajah daripada melihat keadaan itu dengan d4rah yang membu4k keluar.

Meskipun begitu, Dr. Leonid tetap tenang dan menumpukan sepenuh perhatian pada kerjanya sehinggalah dia selesai membuang apendiks itu dan menjah1t semula belahan yang terbuka itu. Setelah selesai pembed4han itu para petugas yang lain membantunya mencuci dan membersihkan abdomen Dr. Leonid.

Setelah semuanya selesai, Dr. Leonid mengambil ubat tidur dan berehat. Keesokannya, suhu badannya meningkat kepada 38.1 darjah selsius. Bimbang perkara bvruk bakal terjadi, dia terus mengambil ubat antibiotik.

Empat hari selepas itu, fungsi kumuhannya kembali normal. Dua minggu kemudian, Dr. Leonid sudah pulih sepenuhnya.

Setahun selepas itu, dia meninggalkan Antartika dan pulang semula ke Rusia. Dr. Leonid menyambung semula pelajaran ke peringkat PhD dan meneruskan kerjayanya sebagai pakar bed4h sehinggalah dia meningg4l dunia pada 21 September 2000 kerana menghidap k4nser perut.

Walaupun peristiwa sudah lama berlaku, namun keberanian Dr.Leonid yang membed4h dirinya sendiri masih diperkatakan dalam dunia perubatan sehingga ke hari ini.

Sumber Wikipedia.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.