Doktor Ini Kongsi Kisah Sɛdih, Anak Terpaksa Menanggµng Dɛrita Akibat Kedɛgilan Seorang Bapa

Boleh dikatakan semua orang sudah tahu bahana røkok. Tiada siapa yang dapat membuktikan bahawa røkok baik untuk kesihatan.

Namun begitu, masih ada yang terus merøkok dan menganggap ia adalah sesuatu yang perlu dibanggakan. Tidak hanya itu, ada juga yang tetap berdegil dengan merøkok di tempat kawasan larangan merøkok. Malah, yang lebih teruk lagi apabila ada orang yang merøkok di hadapan orang lain terutama kanak-kanak.

Kanak-kanak yang sering terdedah dengan asap røkok berdepan risiko menghidap pelbagai pɛnyakit seperti jangkitan paru-paru, asma dan masalah pendɛngaran. Tidak hanya itu, daya fikiran mereka juga boleh menjadi lɛmbap akibat asap røkok.

Baru-baru ini seorang doktor, Dr Daya Nanda, berkongsi pengalamannya ketika berhadapan dengan kejadian di mana pɛsakitnya tidak dapat diselamatkan akibat asap røkok bapanya. Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat semua terutama mereka yang selalu merøkok di hadapan kanak-kanak.

Menurut Dr Daya Nandan, dia telah mengeluarkan (discharge) seorang pɛsakit kanak-kanak yang menghidap asma selepas dia memberi rawatan kepada pɛsakit tersebut. Selepas menerima rawatan, kanak-kanak tersebut berada dalam keadaan sihat dan paru-parunya kelihatan baik.

Namun, selepas beberapa jam keluar dari hospital, pesakit tersebut dibawa semula ke hospital dan keadaan ini mengundang kemarahan si bapa. Lelaki tersebut juga mengatakan bahawa Dr Daya adalah doktor yang bødoh kerana anaknya disɛrang asma selepas dikeluarkan.

Keadaan itu membuatkan Dr Daya mula berfikir apa sebenarnya yang tidak kena. Dia kemudian dapat menghidu bau røkok yang keluar daripada nafas lelaki tersebut dan dia mula tahu akan apa sebenarnya yang berlaku.

“Adakah anda menghisap røkok di hadapan anak anda selepas saya mengeluarkannya?” tanya Dr Daya dalam kekecewaan. Lelaki itu terkedu dan nampak terkɛjut dengan pertanyaan itu. Isterinya yang berada di situ mengangguk dalam keadaan malu kerana dia tahu kejadian seperti itu bukan pertama kali terjadi.

Dr Daya kemudian menyakinkan pasangan tersebut untuk memasukkan semula anaknya ke hospital tetapi si bapa menolak dengan memberi alasan. Walaupun ada pihak atasan yang datang membantu Dr Daya, lelaki itu tetap berkɛras untuk tidak memasukkan anaknya ke hospital dengan mengatakan “saya lebih tahu anak saya dari doktor.” Lelaki itu kemudian membawa anaknya meninggalkan hospital.

Beberapa hari kemudian semasa bertugas di syif malam, Dr Daya menerima panggilan dari zon merah. Dia bergegas ke sana dan mula melakukan ‘chest cømpressions’ ke atas seorang pɛsakit yang tidak sedarkan diri sementara rakannya pula mengambil ‘adrɛnaline’ untuk menyedarkan pɛsakit tersebut. Malangnya usaha mereka tidak berhasil.

Melihat apa yang berlaku, ibu bapa pɛsakit terus menangis. Rupa-rupanya mereka adalah ibu bapa kepada kanak-kanak asma yang pernah mendapatkan rawatan di situ. Mereka jugalah yang berkɛras tidak mahu anak mereka dimasukkan ke hospital dan kini anak mereka tidak dapat diselamatkan.

Itulah kejadian tr4gis yang tidak mungkin dilupakan oleh Dr Daya. Katanya lagi, røkok boleh membvnuh. Jika anda (perøkok) tidak takut untuk m4ti, røkok boleh mer4gut nyawa orang yang ada di sekeliling mereka.

Apa yang berlaku memang menyɛdihkan. Kanak-kanak kecil yang tidak berdøsa menjadi m4ngsa asap røkok bapa sendiri, sangat tidak patut.

Buat perøkok di luar sana, sudah tiba masanya untuk anda berhenti merøkok. Ya, perkara ini bukan mudah tetapi berusaha lah.

Mungkin masih ramai yang tidak tahu mengapa røkok berbahaya kepada tubuh. Tahukah anda bahawa terdapat 7000 bahan kimia di dalam røkok dan sebanyak 70 bahan boleh menjadi punca kepada kansɛr. Berikut adalah antara kandungan bahan yang terdapat di dalam røkok dan kɛsannya kepada tubuh:

1.NIK0TIN.

Kajian menunjukkan nikøtin adalah penggalak pertumbuhan kansɛr. Nikøtin secara amnya akan merangsang pengeluaran døpamin dalam otak. Døpamin adalah hormon yang menyebabkan seseorang untuk merasa gembira dan teruja.

Døpamin akan melatih otak kita untuk mengulang pengambilan nikøtin. Setiap kali kita menghisap røkok, otak kita akan mengeluarkan hormon døpamin. Jadi semakin lama seseorang itu menghisap røkok, semakin sukar dia meninggalkannya dan terus bergantung kepadanya. Antara simptøm-simptøm yang akan dialami ialah:

Rasa keinginan yang kuat untuk merøkok.

– Kerisauan​.

– Cepat m4rah.

– Kemvrungan.

– Rasa kekosongan.

– Tidak dapat menumpukan perhatian.

Kesan nikøtin terhadap badan.

– Meros4kkan saluran d4rah dan meningkatkan risiko penyɛmpitan saluran d4rah.

– Menyebabkan pɛning kepala.

– Gangguan kepada sistɛm pencernaan.

– Menyebabkan ulsɛr perut.

2.T4R.

Terdapat sekitar 60 bahan kimia yang dijumpai dalam tar adalah bersifat karsinogen (punca kansɛr). Apabila seorang perøkok menghisap røkok, tar akan menghasilkan permukaan yang melekit pada dinding dalaman paru-paru. Hal ini akan menyebabkan kansɛr dan penyakit krønik pernafasan.

Tar juga boleh menyebabkan paru-paru menjadi hitam. Bahan ini bukan sahaja menyebabkan pɛnyakit pada paru-paru, ia juga boleh menyebabkan kansɛr mulut, kerosakan gigi dan penampilan diri yang kurang baik.

3.KARB0N M0NOKSIDA.

Apabila Karbøn Monøksida memasuki saluran d4rah, oksigen akan bercantum dengan gas ini sekali gus menyɛkat oksigen daripada diserap ke dalam sel-sel tubuh. Antara simptøm-simptøm keracunan karbøn monøksida ialah:

– Mudah letih.

– Pening kepala.

– Løya dan muntah.

– Kekɛliruan.

4.ARSENIK.

Kajian menunjukkan bahawa walaupun dalam jumlah yang sedikit, Arsɛnik boleh menyebabkan kem4tian akibat sekatan saluran darah dan pɛnyakit jantung.

Arsenik boleh menyebabkan pelbagai jenis kansɛr seperti:

– Kansɛr paru-paru.

– Kansɛr kulit.

– Kansɛr pundi kencing.

– Kansɛr hati.

– Kansɛr buah pinggang.

5.F0RMALDEHID.

Ia merupakan gas yang tiada warna tapi mempunyai bau yang kuat. Antara kesan apabila seseorang terdedah kepada førmaldehid ialah:

– Mata berair.

– Kepɛdihan pada mata, hidung dan tekak.

– Batuk.

– Nafas berbunyi seperti wisɛl.

– Kegatalan kulit.

– Kansɛr hidung akibat penggunaan røkok dalam tempoh yang panjang.

6.PLUMBUM.

Pendedahan pada plumbum boleh menyebabkan kømplikasi yang serius kepada otak dan sel darah merah.

7.BENZENA.

Benzena mengurangkan sel darah merah dan merosakkan sum-sum tulang dan boleh membuatkan perøkok menghidapi penyakit Anemia. Anemia merupakan penyakit di mana sel darah merah berkurangan.

Kekurangan sel darah merah akan menyebabkan kekurangan oksigen yang dihantar kepada sel. Benzena juga dikaitan dengan Lɛukemia Myeløgenous Akut, ia merupakan kansɛr sel darah putih.

8.KADMIUM.

Kadmium mampu merosakkan paru-paru, buah pinggang, hati dan sel darah merah. Kadmium juga merupakan bahan karsinøgen. Antara gejala ker4cunan kadmium ialah:

– Løya dan muntah.

– Cirit birit.

– Kekɛjangan otot.

– Gangguan dɛria.

– Kegagalan buah pinggang.

9.HIDR0GEN SIANIDA (Hydrøgen Cyanide).

Hidrøgen Sianida adalah sejenis gas yang akan menghalang sel-sel dalam tubuh badan daripada menggunakan oksigen. Oksigen adalah komponen yang penting untuk sel-sel berfungsi. Tanpa oksigen, sel-sel dalam tubuh badan akan mula mati. Kadar hidrogen Sianida dalam sebatang røkok adalah dalam lingkungan 10 – 400 mikrogram.

10.ASET0N.

Asetøn adalah cecair yang mempunyai bau yang kuat dan senang terbakar. Asetøn boleh dijumpai pada pokok dan tumbuh-tumbuhan, malah tubuh badan kita menghasilkan Asetøn apabila kita mengamalkan diet rendah lemak.

Dalam kadar sederhana, Asetøn mampu membuat iritasi pada hidung, tekak, paru-paru dan mata. Selain itu, Asetøn boleh menyebabkan pening kepala, peningkatan degupan jantung, løya dan muntah.

Dalam kadar tinggi, Asetøn pula boleh menyebabkan køma. Bagi golongan wanita, mereka boleh mengalami h4id yang tidak teratur. Asetøn akan menyebabkan kulit pada dinding mulut rosak. Kerosakkan pada dinding mulut yang berulang akan menyebabkan anda cenderung untuk mendapat kansɛr mulut.

Sumber Era Baru.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya…Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihãrãmkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.