‘Disangka kangkung, rupanya…’ – Wanita lni Traµma SiIap Makan Daun G4nja Ketika Bercuti Di ThaiIand

Disangka kangkung, rupa-rupanya daun g4nja. Seorang wanita warga Singapura melalui pengalaman ng3ri selepas menjamu selera ketika bercuti di ThaiIand.

Straits Times melaporkan wanita berkenaan berkunjung ke negara itu bersama-sama dengan suami, ibu mertua dan dua orang anak.

Ketika memesan hidangan makan malam di sebuah hotel di Chiang Rai, beliau dikatakan telah mencuba sup sayur Thai yang unik.

Bagaimanapun setelah menikmati sup sayur berkenaan wanita itu mula berasa l0ya dan mengantuk sehingga tertidur.

Keesokan pagi, beliau kembali ke restoran tersebut untuk bertanya perihal makanan yang dipesan. Alangkah terkejµtnya apabila pihak restoran memberitahu ‘sayur hijau’ yang dimakannya bukan kangkung sebaliknya daun g4nja.

G4nja atau nama saintifiknya cann4bis sativa adalah tumbuhan yang penuh kontr0versi. Di rantau yang terkenal dengan hukµman keras terhadap dad4h haram, Thailand menjadi negara pertama di Asia Tenggara pada 2018 menghalaIkan g4nja untuk penyelidikan dan penggunaan perubatan.

Menteri Kesihatan Thailand, Anutin Charnvirakul mengumumkan langkah itu dan menyatakan hasratnya agar ganja ditanam seperti tanaman isi rumah baru-baru ini.

Kini banyak perniagaan di negara itu mula memasukkan ganja ke dalam makanan dan produk.

Menurut Biro Narkotik Pusat Singapura (CNB), tidak mengetahui atau mengambil dad4h secara tidak sengaja bukanlah satu kesaIahan. Bagaimanapun, CNB telah menasihatkan pelancong supaya berhati-hati dengan makanan diambil di negara itu.

Justeru, wanita ambil sikap berwaspada. Semoga terhindar daripada kejadian tidak diingini ketika berlibur di sana.

Sumber Straits Times

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.