Dihin4 & Dicemµh Sejak Kecil, Wanita Ini Tekad Menjadi Guru Penghidap Sindr0m D0wn Pertama Di Negaranya

Dilahirkan dengan pɛnyakit Sindrøm Døwn, wanita bernama Noelia Garella berasal dari Argentina ini menghadapi zaman kanak-kanak yang dipenuhi dengan cɛmuhan nɛgatif.

Lahir sebagai pɛnghidap Sindrom Down, sewaktu zaman kanak-kanaknya dahulu, Garella sering digelar ‘raks4sa’ oleh rakan-rakan di sekolah. Namun, ia tidak pernah melɛmahkan semangat wanita ini.

Malah, siapa sangka kekµrangan wanita ini menjadi semangat dan kekuatan untuk dirinya mencapai cita-cita seperti manusia normal.

Garella bukanlah individu yang bernasib baik. Sejak kecil lagi, dia sudah menerima cemµhan daripada rakan-rakan dan golongan dewasa di sekelilingnya. Sebagai pes4kit Sindrøm Døwn, dia diibaratkan seperti ‘bar4h’ yang sukar diterima orang ramai ketika itu.

Lebih menyedihkan, peluang untuk dirinya bersekolah begitu nipis disebabkan oleh peny4kit yang dialaminya. Banyak sekolah menolak Garella kerana penyakitnya itu.

Garella beruntung kerana mempunyai orang tua yang tidak pernah berputus asa dalam memberi yang terbaik buat anak mereka. Kepay4han yang dirasai tidak memat4hkan semangat wanita ini untuk menggapai cita-citanya.

Disebabkan terlalu suka dengan kanak-kanak, Garella menyimpan hasrat untuk menjadi seorang guru apabila dewasa. Siapa sangka, impiannya untuk bergelar pendidik berjaya dicapai ketika usianya menginjak 31 tahun. Lebih hebat lagi, Garella merupakan guru Sindrøm Døwn pertama di Argentina.

Pada Januari 2016, Garella secara rasminya mengajar di sebuah prasekolah Jeromito di Cordoba, Argentina. Murid-muridnya terdiri daripada kanak-kanak berumur dua dan tiga tahun.

Keseronokan Garella terlihat sepanjang tempoh pengajaran. Tidak hanya melakukan tugasan mendidik, dia juga mampu menarik perhatian kumpulan si kecil untuk belajar membaca.

Impian wanita ini berjaya dicapai dengan bantuan pengarah sekolah berkenaan iaitu Alejandra Senestrari yang percaya, semangat yang dimiliki oleh Garella mampu menyampaikan pengajaran yang baik terhadap murid-murid di sekolah tersebut.

Sepanjang menjadi pendidik, Garella turut mendapat sokongan penuh daripada keluarga dan rakan-rakan guru. Biarpun pernah dih1na suatu ketika dahulu, wanita ini sentiasa bersemangat positif. Baginya pengalaman burµk yang dialami tidak sedikit pun mengurangkan impian untuk menjadi seorang pendidik.

Selain menjadi guru di sekolah, Garella juga mempunyai anak murid yang menghidap peny4kit Sindrøm Døwn, sama sepertinya. Menderita peny4kit serupa menjadikan wanita ini lebih memahami keadaan si kecil berkenaan.

Dia tidak mahu golongan kanak-kanak yang baru mengenal dunia menerima layanan burµk sama seperti pengalaman silamnya dahulu.

Sebelum bergelar pendidik, Garella telah berkhidmat sebagai pembantu guru sejak tahun 2012 dan berperanan mengajar kanak-kanak untuk membaca dan mendengar.

Semoga kisah Garella dan semangatnya memberi inspirasi kepada kita semua. Jangan cepat menyerah k4lah dengan kekurangan diri dan sentiasa berusaha untuk mengejar impian seperti yang dibuktikan oleh Noelia Garella, guru Sindrøm Døwn pertama di Argentina.

INFO RINGKAS :

Bryann Burgess dari South Carolina, Amerika Syarikat merupakan seorang guru muzik yang menghid4p Sindrøm Døwn.

Hannah Sampson, seorang wanita berbakat yang mengajar tarian di sebuah kelas di United Kingdom juga penghid4p Sindrøm Døwn.

Berdasarkan laman sesawang ‘Døwn Syndrøme International’, Hari Sindrøm Døwn Sedunia (WDSD) disambut pada 21 Mac setiap tahun.

Sumber Infiniti.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.