Cara Sebenar Siang Ikan Keli – Bµang Dar4h Beku Barulah Tak Hanyir & Berbaµ Selepas Dimasak

Sebenarnya untuk menyiang ikan keli mahupun apa juga jenis ikan air tawar ada caranya. Ada bahagian dar4h bɛku yang perlu dibuang. Jika salah teknik menyiang, ikan yang dimasak pasti akan rasa hanyir dan berbaµ selepas dimasak.

Letaklah macam-macam jenis petua pun untuk hilangkan bau tersebut ia tetap tak hilang.

Menurut perkongsian oleh Aris Farhan yang juga Pengasas, Hamka Freshmart beliau kongsikan cara menyiang ikan keli yang sebenar sebagai rujukan.

Berikut antara perkongsian lelaki ini:

Abang nak kongsi pada kalian khususnya pada anak dara dan anak teruna di luar sana cara asas menyiang ikan keli dan teknik membuang objek (dar4h bɛku) hanyir dalamannya. Buat yang gemar makan ikan air tawar seperti keli, patin, dan keturunannya , pasti mahu rasanya yang tidak hanyir dan berbaµ ketika masak dan makan.

Sebenarnya di dalam perut ikan-ikan seperti ini ada objek utama yang menjadi punya hanyir seekor ikan itu jika tidak dibµang. Engkau buatlah macam mana pun, kalau tidak bµang bendalah ini, ia tetap hanyir, percayalah.

Jadi, kalian boleh tengok cara-cara menyiang ikan keli ini pada gambar dibawah. Tetapi ingat, jangan engkau cari benda hanyir tu dalam ikan yang tidak ada kena mengena seperti ikan Nun, mahu sebesar rumah bendalah hanyir tu.

Cara-Caranya:

1. Ikan keli yang diambil dari peti ais. Rendam dulu dalam air. Kalau yang masih hidup, cara mem4tikannya engkau boleh search di youtubɛ, ada seorang ustaz dari seberang ada mengajarkan kaedah terbaik mem4tikan tanpa menyɛksa ikan ini.

2. Gµnting muncung ikan ini untuk buang sesungut dan mulutnya. Tapi, kalau kalian nak masak sekali sesungut ini, itu hak kalian. Hahaha.

3. Belah perut ikan secara menegak dari garisan bawah mulut ikan keli ini sampai ke titik tengah (pusat). Kalau kalian nak mula dari titik tengah ke mulut pun boleh. Ikut keselesaan.

4. Kemudian, buang segala organ dalaman ikan ini sebersih mungkin. Ingat, sediakan bekas nak kumpul organ ni. Jangan engkau masuk dalam sinki pula, tersumbat pula nanti.

5. Ha ini kaedah nak bµang objek hanyir tu, engkau tekan belakang ini gunakan jari telunjuk. Sebab nak mudah kelµarkan bendalah tu.

6. Plup! Maka terkelµarlah objek darah beku hanyir tersebut. Ada dua ya, sebelah kiri dan kanan. Maka bµanglah ia. Kalau kau nak bau dulu pun boleh. Hahaha.

7. Ha ini bendanya, selalu berwarna hitam pekat atau keemasan. Ikut jenis ikan tersebut. Baµ memang hanyir.

8. Dah dapat sila bµang jauh-jauh. Jangan engkau buat batu cincin pula ya. Haha.

9. Akhirnya, baru bersih lagi suci ikan kita. Sudah boleh masak berlada ke, bakar salai ke, atau goreng kunyit sahaja. Selamat mencuba!

Jika ia bermanfaat, mohon share sebanyak mungkin di Facɛbook anda. Terima kasih.

Sumber Aris Farhan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.