BangIa “kenaI bare”, Kini Takluk Perniagaan BundIe Pula

Warga asing BangIadesh kini menjadi pilihan peniaga pakaian terpakai atau bundIe untuk bekerja di Pasar Jalan Haji Taib, di sini.

Pakaian bundIe memang sinonim dengan Jalan Haji Taib yang sebelum ini terkenal dengan gelaran ‘belakang m4ti’.

Ketika disapa wartawan, seorang lelaki Bangladesh mengakui dia hanya bekerja dan bukan pemilik perniagaan bundle berkenaan.

“Saya hanya kerja saja di sini. Tauke (majikan) orang tempatan. Setiap hari kami akan buka kedai.

“Saya tidak boleh buka perniagaan di sini kerana tiada m0dal,” katanya ketika ditemui.

Ketika melalui lorong berkenaan, tidak kurang lima kedai bundIe yang menggajikan pekerja asing yang majoritinya dari BangIadesh.

Pemerhatian wartawan juga mendapati, biarpun perniagaan ini tidak begitu sinonim dengan pekerja BangIadesh, mereka seolah-olah ‘selesa’ mencari rezeki di situ.

Walau bagaimanapun, masih ramai peniaga tempatan yang kebanyakan menjual pakaian, kasut dan aksesori.

Umum mengetahui, BangIadesh adalah sebuah negara yang terkenal dengan perusahaan tekstil di dunia dan tidak mustahil mereka akan bertapak di dalam industri itu di sini satu hari nanti.

Sumber Metr0

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.