Apabila kain itu dibuka, kami ternampak kain pelikat bercorak kotak berwarna biru – Sah! Memang Jenaz4h Rahman Masih Belum Dimandikan

Melampau hingga menyebabkan fan4tik, dan fan4tik pula sampai ke tahap pulau-memul4u, fitn4h-memfitn4h, k4fir-mengk4fir, meng4sari serta menz4limi orang lain dan sebagainya.

Ini semua rentetan perbuatan pul4u-memulau dan k4fir-mengk4fir yang pernah berlaku pada suatu ketika dahulu. Ada kejadian sembahyang dua imam dan dirikan dua masjid kerana menganggap sembahyang berimamkan orang dari p4rti lain dianggap tidak sah.

Malah ada yang membuat dua kawasan perkvburan, enggan melawat serta mengvruskan jen4zah dan kebum1kan jen4zah isteri di tepi rumah supaya tidak bercampur dengan m4yat orang parti lain. Astaghfirullah hal azim. M4yat pun nak dipolitikkan juga.

Bagaimanapun, ada sesetengah kita yang menafikan cerita ini. Kepada mereka ini ingin saya maklumkan, kejadian itu memang benar-benar berlaku. Saya katakan begitu sebab saya telah saksikannya sendiri.

Ceritanya begini, tidak lama dahulu seorang jiran kami di utara tanah air yang bernama Abdul Rahman, meningg4l dunia. Agak susah juga hendak saya terima berita kem4tian Rahman. Sebabnya, baru pagi itu saya bertemu dengannya. Dia kelihatan sihat dan saya juga sempat menegurnya. Oleh sebab itu, punca kem4tian Rahman menjadi tanda tanya di hati kecil saya.

Pada pagi itu, saya terus ke rumah Rahman. Saya lihat sudah ramai jiran sekampung berkumpul menunggu jen4zah Rahman yang masih dalam perjalanan dari H0spital. Saya terus bertanya kepada mereka, apakah sebenarnya punca kem4tian Rahman?. Salah seorang daripada mereka memberitahu, Rahman meningg4l disebabkan terkena r4cun.

Khabarnya, Rahman tiba-tiba rebah ketika sedang mer4cun lalang di kebunnya. Dar4h mengalir keluar melalui mulut dan hidungnya. Doktor mengatakan hal itu berlaku mungkin disebabkan dia terhidu r4cun yang mengakibatkan keros4kan pada paru-parunya.

Sedang kami berbual, tiba-tiba Jamil anak lelaki Rahman keluar dari rumah. Dia meminta saya tolong mencari Imam untuk menguruskan jen4zah ayahnya. Sebaik sahaja saya mahu mencari, dia kembali memanggil saya.

“Panggil Imam Dolah, ya,” kata Jamil.

“Imam Husni tak boleh ke? Rumah dia lagi dekat,” balas saya.

“Jangan! Kau pergi panggil Imam Dolah,” balas Jamil.

Saya tahulah Rahman orang p4rti biru, Imam Husni pula p4rti hijau, tapi inikan urusan Fardu Kifayah, kenapa masih berp0litik.

Saya terkɛdu seketika. Buat apa panggil Imam Dollah yang duduk kampung sebelah, sedangkan di kampung kami pun ada Imam? Lagi pula rumah Imam Husni tidak jauh dari situ.

Sejenak berfikir, barulah saya faham. Sebabnya ialah berbeza fahaman p0litik. Arwah Rahman orang biru, Imam Husni orang hijau. Ish! Mati pun hendak berp0litik. Ngomɛl Saya di dalam hati.

Saya segera pergi ke rumah Imam Dolah. Kebetulan sewaktu saya sampai, Imam Dolah tiada di rumah. Kata anaknya, Imam Dolah ke Kuala Lumpur menziarahi anak sulungnya yang baru bersalin. Saya berpatah balik ke rumah arw4h Rahman dan memberitahu Jamil tentang ketiadaan Imam Dolah dirumahnya.

“Habis macam mana? Nak aku panggilkan Imam Husni ke?” soal saya.

Jamil diam seketika. Dia kemudian mengeluarkan telefon bimbit lalu menghubungi seseorang.

“Tak apa. Nanti kawan aku hantarkan Imam datang,” balasnya.

Saya semakin hairan. Disebabkan p0litik, mereka merum1tkan perkara yang senang. Perlukah berp0litik pada waktu-waktu begini? Saya termenung memikirkannya…

Hampir sejam kemudian, sebuah van jen4zah berhenti di depan rumah. Jen4zah Rahman diturunkan dari van dan dibawa masuk ke dalam rumah. Pihak H0spital meninggalkan alat pengusung untuk mengangkat m4yat. Kata pekerja hospital, mereka akan datang mengambilnya tengah malam nanti.

Sebelum mengebumikan jen4zah, sanak-saudara dan jiran-jiran membacakan surah Yasin buat kali terakhir untuk arw4h. Saya memandang wajah seorang demi seorang jiran sekampung yang datang.

Tiada seorang pun jiran dari p4rti hijau hadir untuk menyambut ketibaan jen4zah Rahman.

Mengikut pengamatan saya, tiada seorang pun jiran yang beraliran p4rti hijau yang datang. Semua yang hadir adalah kawan-kawan seperjuangan dengan arw4h, parti biru semuanya.

Terfikir juga di dalam hati saya, adakah penyokong-penyokong parti hijau tidak tahu, atau tidak diberitahu? Mustahil mereka tidak tahu. Pasti berita ini sudah tersebar. Setelah selesai membaca Yasin, saya mencuit bahu Jamil.

“Mana imamnya?” soal saya.

Jamil menggelengkan kepala. Dia kemudian melihat jam di tangan. Hampir pukul 12.30 tengah hari. Janji dengan penggali kvbur pukul 1.00 hendak dikebvmikan.

Malangnya, setelah lama menanti, Imam yang dijanjikan oleh kawan Jamil tidak juga kelihatan. Saya sekali lagi bertanya kepada Jamil.

“Hendak tunggu juga ke? Dah lewat ni,” kata saya.

Jamil meminta menunggu seketika. Katanya, Imam itu akan datang. Kena tunggu sedikit masa lagi. Tapi kalau Imam tidak muncul, jelas Jamil, dia sendiri yang akan menyudahkan urusan jen4zah ayahnya itu.

Ketika menunggu Imam datang, saya lihat masih tidak ada seorang pun jiran-jiran dari aliran parti Hijau datang menjengah. Mereka seolah-olah langsung tidak peduli ada kem4tian yang berlaku.

Disebabkan Imam yang dijanjikan tidak juga muncul, Jamil meminta jen4zah ayahnya dibawa ke kubvr untuk dikebum1kan. Sudah lama penggali kubvr menanti. Janji pukul 1.00 sekarang sudah hampir pukul 3.00 petang. Batang hidung Imam langsung tidak nampak.

Kubvr sudah lama digali, tapi batang hidung Imam masih tidak kelihatan.

Akhirnya lebih kurang jam 4.00 petang, jen4zah Rahman selamat disem4dikan. Apabila jen4zah sudah dikebum1kan Jamil sendiri yang terpaksa membacakan doa tanpa ditalkinkan jen4zah Rahman.

Sebelum semua bersurai, Jamil menjemput semua datang ke rumahnya pada malam nanti kerana dia hendak mengadakan majlis tahlil. Selepas Isyak, saya terus ke rumahnya. Baru sahaja saya menongkat motor, saya lihat sebuah kereta Proton Waja berhenti di depan rumah Jamil.

“Maaf ganggu , encik. Saya dari H0spital, saya datang nak ambil balik kain yang menutup jen4zah,” kata lelaki yang berpakaian serba putih itu.

Jamil terkedu. Dia menjadi bingung. Kain apa lagi? Mana ada kain yang tertinggal. Jamil masuk ke dalam rumah dan tercari-cari kain yang lelaki itu maksudkan. Selang beberapa minit, dia keluar semula.

“Kain apa encik? Mana ada kain tertinggal,” ucap Jamil.

Kata lelaki itu, kain yang berwarna putih yang menutup jenazah arwah ayahnya. Jamil terus menggelengkan kepala , dia tidak nampak kain itu. Dia hanya nampak kain k4pan sahaja yang menutup mayat ayahnya.

“Itu bukan kain kapan, cik. Mayat tu belum dik4pankan lagi,” balas lelaki tersebut.

“Belum dik4pankan?” soal Jamil semula. Dia betul-betul terkejut.

“Ya, encik… belum,” jawab pekerja H0spital.

Terkejut Jamil, rupa-rupanya pihak H0spital belum memandi dan meng4fankan m4yat ayahnya.

Mendengar jawapan pekerja H0spital tadi, Jamil tersentak. Suasana serta-merta menjadi kɛcoh. Jamil menepuk dahi, kerana terlalu kelam kabut petang tadi, dia terlupa untuk melihat dahulu adakah jen4zah ayahnya sudah dimandikan atau dik4fankan.

Saya juga tidak terlintas langsung dengan perkara itu dan tidak ada seorang pun yang bertanya mengenai hal tersebut, sebab kami beranggapan m4yat yang dibawa balik dari H0spital biasanya sudah diuruskan segala-galanya.

Malam itu juga, kami semua terpaksa menggali semula kubvr arw4h Rahman bagi memastikan adakah benar jen4zahnya belum dimandikan lagi. Ketika itu semua mata tertumpu ke liang lah4d.

Kubvr terus digali, sampailah nampak jen4zah Rahman di dalam liang l4had. Tanpa berlengah , kain berwarna putih yang membaluti jen4zah Rahman diselak.

Apabila kain itu dibuka, kami ternampak kain pelikat bercorak kotak berwarna biru. Sah! Memang jen4zah Rahman masih belum dimandikan. Dia masih lagi memakai kain pelikat berwarna biru dan baju berwarna kuning.

Kubvr arw4h Rahman terpaksa digali dan m4yatnya diuruskan semula.

Malam itu kami terpaksa membawa jen4zah Rahman balik ke rumah untuk diuruskan semula. Saya sekali lagi memberi cadangan untuk memanggil Imam Husni supaya menguruskan jen4zah Rahman.

Tetapi cadangan saya tetap dibantah oleh Jamil. Dia lebih rela menghantar jen4zah ayahnya ke H0spital daripada diuruskan oleh Imam Husni.

“Kau ingat dia nak datang ke? Jangan harap. Sudah! Kita hantar ke H0spital. Minta pihak H0spital uruskan!” tɛngking Jamil.

Saya terus diam, tidak mahu mengɛruhkan lagi keadaan. Disebabkan perbezaan p0litik, dia lebih rela membayar orang menguruskan jen4zah ayahnya daripada orang kampungnya sendiri. Pihak sebelah sana juga satu hal, langsung tidak menjenguk jiran sekampungnya meningg4l dunia. Bukankah itu satu Fardu Kifayah.

Saya yakin, p0litik tidak keji, orang yang menjadikan p0litik itu dipandang keji. Macam-macam boleh berlaku di dalam p0litik, sampaikan m4yat pun hendak dip0litikkan juga.

Saya harap anda tidak salah faham dengan kisah yang saya kongsikan ini. Saya bukan hendak berp0litik atau menyokong mana-mana p4rti. Tidak sama sekali, sebaliknya yang hendak saya sampaikan ialah janganlah kita berp0litik hingga ke tahap mel4mpau dan f4natik. Sebab saya bimbang akhirnya yang kita dapat bukannya pahala, tapi d0sa.

#Gambar Sekadar Hiasan.

Sumber Abu Hanafiah Muhd Murshidi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.