Apabila ingin menasihati ibu bapa, jaga adab & jangan tinggi sµara dengan mereka – Ini Cara Yang Betul, Nasihat Ibu Japa Jika Mereka Buat Saláh

Apabila kita melihat adik sendiri ataupun rakan baik kita buat salah, laju sahaja kita menegµr mereka.

Maklum sahajalah, mereka antara insan yang paling hampir dengan kita. Tambahan pula, kita rasa bertanggungjawab untuk menegur kesilapan yang mereka lakukan.

Sudah tentulah kita tidak mahu mereka terus hanyµt dengan kekhilafan masing-masing. Masakan tidak, siapa yang sanggup melihat insan kesayangan mereka memilih jalan yang salah lebih-lebih lagi jika melibatkan dengan urusan kehidupan masing-masing.

Namun begitu, bagi orang yang lebih tua usianya daripada kita, jarang sekali kita ingin membuat tegµran. Lebih-lebih lagi kepada ibu bapa, mak cik, pak cik, abang atau kakak masing-masing.

Bukan apa, bimbang jika dikatakan derh4ka atau dilabel sebagai ‘budak nak mengajar orang tua’ pula.

Sebagai seorang anak, tidak bolehkah kita menegµr ibu bapa yang ada melakukan kesalahan?

Menjawab persoalan itu, pendakwah terkemuka, Ustaz Azhar Idrus menjelaskan seorang anak dibolehkan untuk menasihati mereka andai mereka membuat kesalahan.

“Jangan kata tak boleh. Sebagai Ibu Bapa, jangan pula kita rasa diri terlalu hebat sehinggakan orang lain tidak boleh hendak beri nasihat kepada kita.

“Begitu juga apabila kita seorang guru. Jangan kita kata murid tidak boleh beri nasihat. Tidak betul itu,” tegasnya sebagaimana yang dipetik menerusi video yang dikongsikan di Instagram jom_dakwah baru-baru ini.

Dalam bab nasihat, ujar Ustaz Azhar Idrus, Islam menggariskan adab yang perlu dipelihara terutama tegµran yang diberikan kepada orang tua.

“Kepada anak yang ingin memberi nasihat kepada ibu bapa, kena jaga adab. Antara adabnya adalah tak boleh tinggi suara dan tidak boleh bernada suara kµat atau menengk1ng.

“Allah SWT tegaskan perkara itu dalam al-Quran. Justeru, nasihatlah ibu bapa dengan sebaiknya.

“Misalnya ketika hendak nasihatkan emak yang tidak berhijab. Cakaplah elok-elok: ‘Mak, kena pakai tudung. Kalau kita tak tutup aµrat berd0sa, mak.’ Cukup setakat itu sahaja dan jangan panjang-panjang,” katanya.

Ini kerana katanya, sifat orang tua sememangnya kµrang gemar apabila anak muda suka bercakap panjang lebar.

“Esok, cakap lagi perkara yang sama. Siapa tahu mungkin hari yang ke-15, baru nasihat itu menµsuk masuk ke dalam hatinya?,” ujarnya.

Bagaimana pula jika nasihat yang diberikan anak-anak kepada orang tua tadi dianggap sebagai derh4ka?

Dalam hal itu, jelas Azhar Idrus, anak tadi tidak dikira menderh4ka kerana mereka hanya menunaikan perintah kepada PenciptaNya.

“Derh4ka itu hanya berlaku apabila anak itu menasihati ibu bapanya dengan biadap cara menegurnya” jelas beliau.

Justeru, jalankanlah tanggungjawab kita kepada Allah SWT dengan sebaiknya. Nasihat dan tegµrlah ibu bapa secara berhemah.

Sesungguhnya, tiada manusia yang sempurna di muka bumi ini. Namun, menjadi tanggungjawab kita untuk mengingatkan dan menasihatkan andai insan kesayangan kita ada berbµat kesalahan.

Semoga bimbingan kita tadi akan memberikan mereka hidayah dan kembali ke jalan yang benar. Amin.

Justeru, jalankanlah tanggungjawab kita kepada Allah SWT dengan sebaiknya. Nasihat dan tegµrlah ibu bapa secara berhemah.

Sesungguhnya, tiada manusia yang sempurna di muka bumi ini. Namun, menjadi tanggungjawab kita untuk mengingatkan dan menasihatkan andai insan kesayangan kita ada berbuat kesalahan.

Semoga bimbingan kita tadi akan memberikan mereka hidayah dan kembali ke jalan yang benar. Amin.

Sumber Ig jom_kuliah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.