“Aku tak nampak pula dia orang besarkan lagi Iahadnya. Tapi yang jelas depan mata, aku nampak mereka tekan arw4h dengan kaki” – ‘Roh’ Sahabat PuIang Selepas Dikebµmikan

Røh pulang selepas dikebµmikan? Selama 40 hari? Kita seringkali mendengar cerita seperti ini.

Ada yang mengatakan jelmaan itu adalah sya1tan. Ada pula yang mengatakan ianya qarin. Tidak kurang yang mengatakan itu adalah røh si m4ti yang tidak aman dan tidak dapat menerima kenyataan bahawa dia sudahpun meningg4l dunia serta perlu berpindah ke alam kem4tian yang kekal abadi.

Kononnya, røh ini akan berkeliaran sehingga 40 hari. Selepas itu, ia perlu meningg4lkan alam nyata untuk menerima nasibnya di alam kem4tian.

Benarkah demikian? Bukankah selepas seseorang itu meningg4l dunia, røhnya akan segera ditempatkan di suatu alam lain. Røh itu tidak mungkin dapat kembali ke dunia nyata ini, apatah lagi menjelma dalam bentuk jasad pemiliknya.

Pada malam itu saya bersandar di kerusi sambil menghadap televisyen. Agak menarik juga rancangan yang disiarkan pada pukul 11.00 malam itu, tapi entahlah…fikiran saya asyik melayang. Saya terkenangkan Hashim, kawan baik yang meningg4l dunia subuh tadi.

Pemergian Hashim benar-benar mengejutkan. Tidak sangka, cuma sejam selepas kami berborak petang semalam, Hashim kemal4ngan dan subuh tadi, dia meningg4l dunia di hospital.

Saya terkenangkan segala kebaikan Hashim. Orangnya jujur, peramah dan suka bergurau. Sepanjang kami berkawan tidak pernah dia menyakitkan hati saya. Mengambil kesempatan, membµruk-bµrukkan saya di belakang atau orang kata ‘gµnting dalam lipatan’ juga tidak sekali-kali. Kerana itulah, bila dia meningg4l dunia, saya berasa amat sedih.

Lebih menghibakan, saya tidak dapat menyempurnakan jen4zahnya. Sudah berpuluh tahun menjadi penggali kubvr di kampung saya di Negeri Sembilan ini, sayalah yang akan bersama beberapa orang kawan lagi menggali kubvrnya. Tapi alangkah sedih, apabila kawan baik saya sendiri meningg4l, saya tidak dapat menunaikannya.

“Saudara-mara di kampung nak arw4h dikebµmikan di sana, dekat Pekan, Pahang,” kata-kata anak Allahyarham pagi tadi terngiang di telinga.

Saya tidak mahu menghalang, tapi sebagai kawan saya terkilan tidak dapat menyempurnakan jen4zahnya. Jika sudah itu kehendak keluarga dan saudara-mara Allahy4rham, takkan saya hendak menahannya.

“Bang!!!” kata isteri saya, Milah Long, mengejutkan saya daripada terus mengelamun. “Bau tu datang lagilah. Makin kuat,” sambungnya.

“Ahh… jangan mengarutlah,” balas saya endah tak endah.

“Ya, bang. Nak buat apa saya bohong,” tegasnya.

Maghrib tadi, Milah ada mengadu terhidu bau kapur barµs dan air mawar yang biasa ditabur pada kain k4pan. Bau tersebut melintas sekali lalu. Beberapa minit kemudian, ia datang semula diselangi wangian minyak atar dan kayu gaharu.

“Abang tak ada terbau ke?” Milah bertanya sambil menggosok-gosok lengan dan tengkuk.

“Tak ada pun,” jawab saya.

“Jangan-jangan… arwah, tak?” tambahnya.

“Betullah bah…” kata anak ketiga saya, Ramsiah yang mengadu turut terhidu bau berkenaan.

Enam lagi anak saya berserta menantu dan cucu juga mengiakannya. Seorang demi seorang berkumpul di ruang tamu. Sekejap kemudian, anak bongsu saya, Mohd. Alias pula berlari datang. “Takutlah bah. Eee…macam bau m4yat.”

Saya terus menonton. Malas hendak percaya perkara-perkara sebegitu. Kalau nak dikira kena ganggu dengan perkara-perkara pelik, tentulah sudah terµk saya diuji. Tapi sudah lebih 20 tahun menggali kµbur, belum pernah sekalipun ‘benda-benda’ itu mengacaµ.

Saya terus menonton hinggalah tiba-tiba ada bau kapur barµs yang melintas. Baunya lembut dan datang sekali lalu.

Bau kapur b4rus, air mawar, minyak atar dan kayu gaharu datang berselang-seli, seperti ada m4yat di dalam rumah kami.

“Ya ke ni?” kata saya di dalam hati. Saya cuba meraguinya dengan beranggapan ia cuma mainan perasaan. Namun dari semasa ke semasa, bau itu semakin kuat, diselang-seli antara kapur barµs, air mawar, gaharu dan minyak atar.

Setengah jam berlalu, tiba-tiba kedengaran bunyi orang berjalan di luar rumah.

SREPET TEK TEK TEK.

“Apa tu bang?” bisik isteri saya.

Saya pandang ke arah anak-anak yang ketakµtan. Mereka juga tidak berani bersuara.

Dari depan tangga, bunyi orang berjalan itu bergerak ke sisi rumah, kemudian menghala ke dapur.

SREPET TEK TEK TEK.

Bunyi itu datang semula dari arah dapur, seterusnya berhenti di hadapan tangga. Kami menunggu kalau-kalau ‘orang itu’ mengetuk pintu atau memberi salam. Senyap sunyi.

SREPET TEK TEK TEK ia menapak lagi, selangkah demi selangkah ke arah dapur sebelum mara ke hadapan semula beberapa minit kemudian. Dalam waktu yang sama, wangian jen4zah dikapan semakin kuat menyengat hidung.

“Saya dah cakap bang, arw4h…” kata Milah. Saya diam saja.

Bau dan bunyi aneh terus-menerus datang bersilih ganti. Anak, menantu dan cucu saya semuanya ketakµtan hingga ada yang berpelukan.

Bukan saya tidak hiraukan mereka, tapi perasaan saya ketika itu bergolak, sedih teringatkan arw4h dan bingung memikirkan siapa yang merayau di luar sana? Manusia? Atau…?!!

Apabila ia masih berlarutan hingga menjelang pukul 1.00 pagi, saya bangun dari kerusi dan menghala ke pintu. Sebaik bunyi orang berjalan itu berhenti di hadapan rumah, saya kuak daun pintu dan nyalakan lampu.

Saya menoleh ke sekeliling. Tapi tiada sesiapa. Yang kelihatan hanyalah embun yang putih berkabut serta pokok-pokok di keliling rumah

Saya turun ke tanah. Bau kapur barus, air mawar, gaharu dan minyak atar menyentak ke lubang hidung. Saya pandang ke sekeliling dan menunggu. Sunyi sepi. Bunyi orang berjalan hilang begitu saja.

Sedetik demi sedetik berlalu. Setelah hampir seminit menunggu tapi ‘arw4h’ tidak juga muncul, saya tarik nafas dalam-dalam.

“Shim…” kata saya perlahan. “Bukan aku tak mau sempurnakan may4t engkau. Kita kawan baik, tapi saudara-mara engkau nak bawa engkau balik ke kampung.

“Shim…baliklah ke tempat engkau.”

Saya terus berdiri di situ. Angin malam yang dingin membangkitkan rasa ser4m. Beberapa minit kemudian, saya dapati bauan yang mengiringi jen4zah itu semakin tipis, seolah-olah menjauh. Lima minit kemudian, ia hilang begitu saja. Bunyi tapak kaki juga tidak kedengaran. Saya naik semula dan menutup pintu.

Keesokan harinya, kawan yang biasa membantu saya menggali kvbur, Mat, datang ke rumah.

“Macam mana urusan pengebum1an arw4h semalam?” tanya saya. Semalam, Mat turut menghantar jen4zah Hashim ke kampungnya.

“Lan, kesian aku tengok arw4h,” katanya sambil menggeleng kepala.

“Kenapa?” saya bertanya, terkejut.

Menurut Mat, entah di mana silapnya, m4yat Hashim tidak dapat dimasukkan ke dalam lahad kerana lubang berkenaan terlalu kecil dan pendek. Sedangkan tubuh arw4h itu gemuk dan tinggi.

“Aku tak nampak pula dia orang besarkan lagi l4hadnya. Tapi yang jelas depan mata, aku nampak mereka tekan arw4h dengan kaki. Sedih betul, sampai berderap-derap bunyinya. Tulang arw4h patah agaknya,” kata Mat.

Saya juga terharµ mendengarnya. Tidak dapat hendak dibayangkan bagaimana seks4nya arw4h ketika itu. Sedangkan may4t dikalih semasa dimandikan pun terasa az4b, inikan pula diperlakukan sedemikian rupa.

Sebaik Mat pulang, saya maklumkan ceritanya itu kepada Milah.

Sebagai penggali kubur, saya sedih kerana tidak dapat mengebµmikan sahabat baik saya sendiri.

“Bang…agaknya, sebab tulah ‘dia’ balik dan keliling rumah kita,” kata isteri saya. Entahlah…

Petang hari yang sama, seorang lagi kawan saya datang ke rumah. Dia memberitahu, malam itu dia ternampak Hashim pulang.

“Aku nampak jelas. Rumah arw4h tiba-tiba terang-benderang. Semua lampu terbuka. Peliklah…kan anak bininya semua kat kampung lagi.”

Walaupun rumah itu kosong, tetapi ramai yang melihat lampu terbuka sendiri dan ada kelibat orang di dalamnya.

Pada mulanya saya ragµi ceritanya itu, tapi apabila seorang demi seorang memberitahu kisah yang sama, saya terdiam. Malah ada yang dengar bunyi orang mandi, berjalan dan lelaki batuk serta berdehem di dalam rumah arw4h. Kejadian-kejadian aneh itu hanya berakhir selepas hari ke-40 pemergian Hashim.

“May4t itu di dalam kµburnya adalah seperti orang yang karam di laut. Dia selalu menunggu-nunggu doa dari anaknya, dari bapanya, atau dari saudaranya, atau dari temannya. Kalau doa ini sampai kepadanya, maka dia lebih senang dari dunia dan segala yang terdapat di dunia ini.” – Hadis riwayat Abu Manshur Dailami.

# Gambar Sekadar Hiasan.

Sumber Roslan Sabriti.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.