Aku sengaja pura-pura bµta, semua ini aku lakukan kerana tidak mahu hati isteri sɛdih apabila mendapat tahu aku boleh melihat wajahnya

Seorang lelaki jatuh cinta dengan seorang wanita cantik. Bukan saja mempunyai raut wajah menawan, bahkan sifat wanita itu yang rajin beribadah amat memikat hatinya. Ditakdirkan sudah jodoh, mereka berkahwin.

Lelaki itu berasa beruntung dianugerahkan seorang isteri yang jelita, taat perintah agama dan patuh kepada suami. Mereka hidup aman dan bahagia.

Lelaki itu merupakan seorang pedagang. Apabila keluar berniaga, isterinya akan menanti kepulangannya di rumah.

Suatu hari, lelaki itu keluar berdagang ke kota yang jauh selama beberapa purnama. Sepeninggalannya, berlaku sɛrangan w4bak pɛnyakit menular di kawasan kediaman mereka. Isterinya turut terkena wabak pɛnyakit tersebut.

Akibatnya, wajah si isteri yang dahulunya cantik bertukar menjadi bvruk. Kulitnya menjadi hitam dan mengɛlupas. Keadaan itu masih belum diketahui oleh suaminya. Dia amat risau apabila suaminya pulang nanti dan melihat wajahnya yang dahulu bak bidadari kini sudah bertukar rupa menjadi h0doh.

Setelah beberapa purnama, si suami pulang ke rumah. Dalam perjalanan, dia mendapat khabar berita tentang w4bak pɛnyakit yang melanda kampung halamannya.

Sebelum sampai ke rumah, berlaku kem4langan. Lelaki itu terj4tuh dan kepalanya terhɛntak ke batu. Kerana kem4langan itu menyebabkan matanya mejadi but4.

Hari berganti hari dan masa pun berlalu. Mereka suami isteri hidup bahagia dan kasih sayang mereka bertambah erat dari hari ke shari. Si isteri tidak lagi gusar tentang rupanya yang h0doh kerana mata si suami tidak lagi dapat melihat. Cinta mereka terus utuh.

Apabila sudah tua, ternyata si isteri pergi dahulu menyambut seruan Ilahi. Lelaki itu amat sɛdih sewaktu berada di tanah perkvburan, melihat satu-satunya wanita yang dicintainya dikebum1kan. Lama dia menyendiri di situ dan mengenang saat manis saat mereka hidup bersama.

Setelah itu, dia bangun dan berjalan hendak pulang ke rumah. Di pertengahan jalan, seorang pemuda menghampiri lelaki itu dan bertanya, “Pak cik hendak ke mana?”

“Aku hendak pulang ke rumah,” jawabnya.

“Kalau begitu, biarlah saya tolong hantarkan,” pelawa si pemuda.

“Tak mengapa. Aku boleh pulang sendiri,” kata lelaki itu tersenyum.

Pemuda itu kehairanan dan bertanya, “Kan pakcik but4, tak nampak jalan. Bagaimana pakcik hendak pulang? Sebelum ini, saya lihat setiap hari arw4h mak cik akan memimpin pakcik ke mana saja pergi.”

Dalam senyum pahit bers1sa, lelaki tua itu menjawab, “Sebenarnya, aku bukan but4. Sudah lama aku boleh melihat kembali. Tapi, “Aku sengaja pura-pura but4. Semua ini aku lakukan kerana tidak mahu hati isteri aku tersɛntuh dan berasa sɛdih apabila mendapat tahu aku boleh melihat wajahnya”.

Aku tidak mahu dia menangis. Walaupun aku tahu rupanya bvruk, namun aku amat mencintainya. Kerana itu sepanjang lebih 40 tahun ini, aku biarkan dia terus memimpin tangan ku, agar dia gembira dan kami sama-sama menikmati kehidupan ini bersama.”

SELEPAS 60 TAHUN TERPISAH, AKHIRNYA CINTA MEREKA BERSATU.

Kalau sudah jodoh, tetap bersatu juga. Itu kata-kata yang sesuai untuk menggambarkan kisah cinta pasangan ini.

Anna Kozlov, gadis yang jatuh cinta semasa pertama kali bertemu Boris, jejaka yang merupakan seorang setiausaha Young Commun1st (organisasi politik Soviɛt Union).

Boris datang ke kampung halaman Anna di Borovlyanka, Siberia untuk memberi ucapan kepada penduduk di situ.

Ketika itu, mata kedua-dua mereka bertɛntang dan lahirlah cinta pandang pertama. Pada tahun 1946, mereka melangsungkan perkahwinan. Ia agak tergesa-gesa kerana ketika itu banyak kawasan masih dalam pepɛrangan.

Perkahwinan pasangan ini mendapat banyak tɛntangan daripada masyarakat. Menurut mereka, Anna dan Boris tidak sesuai hidup bersama.

Boris merupakan tentera Rɛd Army di bawah seliaan diktator Josɛph Stalin, pemerintah Kesatuan Soviɛt Union. Manakala Anna hanyalah seorang gadis kampung yang biasa.

Ayahnya seorang petani yang berdepan masalah kerana ingkar dengan arahan kerajaan untuk bekerja di ladang milik Josɛph Stalin.

Namun, di mata Boris hanya ada Anna. Begitu juga sebaliknya. Hanya tiga hari selepas berkahwin, Boris terpaksa meningg4lkan Anna untuk kembali ke medan pɛrang.

Tidak lama selepas Boris pergi, keadaan menjadi huru-hara dalam hidup Anna. Seperti ayahnya, Anna juga terpɛrangkap dan menjadi m4ngsa keadaan sehingga mereka anak-beranak ditvduh menjadi mvsuh kerajaan dan dijatuhi hukum4n dibu4ng daerah.

Anna tidak sanggup keluar dari kampung itu kerana cintanya pada Boris. Dia mahu menunggu kepulangan suaminya. Kerana keadaan yang gɛnting dan terdɛsak, dia tiada pilihan lain.

Anna terpaksa mengikut keluarganya meninggalkan kampungnya halamannya, Borovlyanka. Dia terpaksa pergi tanpa meninggalkan sebarang tanda untuk Boris mencarinya.

Apabila Boris pulang tidak lama kemudian, dia melihat keanehan kerana tiada Anna menunggunya di depan pintu rumah seperti biasa.

Daripada penduduk setempat, dia mendapat tahu Anna dan keluarganya telah dibu4ng daɛrah.

Di pihak Anna pula, walaupun memulakan kehidupan baru di tempat lain, dia tidak pernah melupakan suaminya. Surat-surat yang pernah Boris berikan, puisi dan gambar mereka tersimpan kemas di dalam bilik Anna.

Setelah beberapa lama, ibunya mencadangkan agar Anna keluar berkenalan dengan seorang lelaki bernama Nefed. Mulanya, Anna enggan kerana cintanya terhadap Boris sehingga dia hampir cuba membvnuh diri. Namun setelah dipujuk dan mengambil waktu yang agak lama, akhirnya Anna menyɛrah k4lah dan berkahwin dengan Nefed.

Manakala Boris pula dalam tempoh itu menghabiskan banyak masa untuk mencari Anna, namun gagal menemuinya. Boris akhirnya berkahwin dengan wanita lain.

Tahun silih berganti. Sama ada Anna mahupun Boris, masing-masing sudah hidup berkeluarga dan dikurniakan anak, sehinggalah pasangan mereka meningg4l dunia. Tinggallah Boris dan Anna hidup menyendiri, menghabiskan s1sa-s1sa usia mereka.

Pada tahun 2007, Anna tergerak hati mahu kembali ke kampung halamannya. Dia mahu melihat semula rumah lamanya yang pernah menyimpan memori indah dengan bekas suaminya dahulu.

Tanpa disedari, rupa-rupanya takdir menggerakkan hati mereka berdua untuk mengunjungi Borovlyanka pada hari yang sama.

Ketika Anna berdiri di hadapan rumah yang pernah didiaminya bersama Boris selama tiga hari, dia terlihat seorang lelaki yang sebayanya keluar daripada kereta.

Hati Anna terdetik kerana wajah lelaki tua itu mirip Boris. Ternyata itu memang Boris sehingga Anna hampir tidak percaya, dia akhirnya menemui lelaki cinta pertamanya itu sekali lagi selepas 60 tahun mereka terpisah. Boris juga mengenali Anna meskipun wajahnya sudah dimamah usia.

Pertemuan itu mengembalikancinta mereka yang telah terp1sah sekian lama.

Di usia yang sudah melebihi 80 tahun, Anna dan Boris bersatu semula untuk menghabiskan kisah cinta mereka, melayari s1sa usia yang tinggal dengan rasa bahagia dan penuh kasih sayang.

Sumber Mastika.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya…Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihärämkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.