Nama 7 Pintu Ner4ka Yang Terbuka Pada Hari Akhirat, Alangkah Rµginya Jika Kita Memasuki Salah Satu Darinya

Ner4ka, jika mendengar perkataan itu, pasti terfikir akan kesudahan yang burµk di akhirat, tempat manusia mendapat pahala atas perbuatannya. Sesungguhnya neraka adalah tempat bagi orang yang berdosa mendapat azab.

Neraka disifatkan sebagai tempat pelaksanaan siksaan bagi penghuninya. Di tempat ini, perbuatan burvk yang telah dilakukan akan mendapat ganjaran.

Namun, jantina4 neraka ini berbeza, bergantung kepada tahap neraka yang mereka diami. Terdapat 7 pintu ke neraka, setiap pintu itu ada penghuninya.

“Jahannam mempunyai tujuh pintu. Setiap pintu (telah ditetapkan) untuk golongan tertentu dari mereka.” (Surah al-Hijr: 44).

BERIKUT ADALAH PENJELASAN RINGKAS TENTANG 7 PINTU NER4KA.

1.Hawiyah.

Neraka Hawiyah ialah ner4ka yang terletak di bahagian bawah atau bawah. Ini adalah neraka yang paling ganas secara seksual. Ner4ka ini untuk orang-orang kaf1r, munaf1k dan keluarga Fir’aµn di antara mereka.

Allah SWT berfirman:

اأَدْرَاكَ اهِيَهْ ارٌحَامِيَةُ

“Dan kamu tahu apa itu neraka Hawiyah? (iaitu) api yang sangat panas” (Surah Al-Qari’ah: 10-11).

2. Jahim.

Neraka yang terletak di atas Neraka Hawiyah ialah Neraka Jahim. Neraka ini dihuni oleh orang-orang musyrik yang menyekutukan Allah dengan selain-Nya.

3. Saqar.

Neraka Saqar, penghuninya ialah mereka yang menyembah berhala semasa hidup mereka.

Berhala ialah benda yang dianggap suci untuk disembah atau disembah sehingga dijadikan benda keramat. Contohnya, jika benda itu berbentuk patung, ia dipanggil patung suci, jika ia berbentuk pokok, ia dipanggil pokok suci dan sebagainya.

4.Ladza.

Selepas itu ialah Ner4ka Ladza. Ner4ka ini dihuni oleh syaitan yang melaknat Allah bersama-sama manusia yang mengikutinya, yang tergoda dengan godaannya dan orang majus. Ketahuilah sejarah syaitan dalam Al-Quran agar tidak mudah tergoda olehnya.

5.Huthamah

Ner4ka ini adalah untuk Yahµdi dan pengikut mereka.

Sebagai seorang Muslim, adalah penting untuk mengetahui sejarah Yahvdi melalui Al-Quran dan sumber lain yang boleh dipercayai.

6. Sa’ir.

Berhati-hatilah dan bersegeralah bagi kamu yang tidak mengeluarkan zakat atau mengurangkan jumlah dari nishab yang sepatutnya, dan yang mengambil harta atau hak anak yatim dalam Islam. Kerana neraka Sa’ir adalah ganjaran bagi mereka ini.

“Dan tahukah kamu apa itu Huthamah? (iaitu) api (yang disediakan oleh Allah SWT) yang dinyalakan”. (Surah al-Humazah: 5-6)

7. Jahannam.

Ini adalah peringkat neraka yang paling hebat. Neraka adalah untuk orang Islam yang melakukan dosa besar.

Diceritakan bahawa Malaikat Jibril datang kepada Rasulullah SAW pada waktu yang tak biasa. Namun, Jibril terlihat berbeza. Raut wajah tidak seperti biasanya.

Maka Rasulullah SAW bertanya, “Mengapa aku melihat engkau berubah muka?”

Jibril menjawab, “Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah SWT menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api ner4ka, maka tidak layak bagi orang yang mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, sɛksa kubµr itu benar, dan seks4 Allah SWT itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.”

Demi Allah SWT, andaikan seorang di hujung barat terseks4, nescaya akan terb4kar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panas. Ner4ka itu ada 7 pintu, jarak antara pintu sejauh 70 tahun, dan tiap pintu panasnya 70 kali dari pintu yang lain.”

Wallahu a’lam.

Sumber Dalam Islam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.