5 Kes Tr4gis CuIik, Bunµh Kanak-Kanak Yang Pernah Menggemparkan Rakyat Malaysia

Kes pencuIikan dan pembunµhan kanak-kanak menjadi perhatian ramai. Apatah lagi apabila ada diantaranya berakhir dengan kehiIangan yang cukup tr4gis.

Ketika berita terpampang di dada akhbar dan heb0h diperkatakan, ramai merasakan tiada lagi tempat selamat untuk anak-anak bermain melainkan di depan mata ibu bapa atau di rumah sendiri.

Kebimbangan tidak pernah reda memikirkan keselamatan anak-anak. Apatah lagi apabila kini pelbagai dakwaan kes cuIik berlaku di pelbagai lokasi di seluruh negara.

Mengimbas kembali kisah tr4gis menimpa anak-anak di Malaysia, ini lima kes yang pernah menggemparkan negara.

1. TING SONG SHENG, 12 JANUARI 1996.

26 tahun lalu, Tin Song Sheng, 7 dicuIik ketika sedang menunggu bas di perkarangan sekolah untuk pulang ke rumahnya. Ketika itu, sesi persekolahan baharu sahaja bermula dua minggu.

Beliau kali terakhir dilihat meninggaIkan perkarangan sekolah bersama seorang wanita Cina pertengahan usia. Ibu bapa Song Sheng, Gan Kim Choo dan Tin Kuwi Diun sanggup berhabisan wang dan masa dalam berusaha mencari anak mereka. Sehingga kini, Song Sheng tidak dapat dikesan.

2. NURIN JAZLIN, 20 OGOS 2007.

Tr4gedi melibatkan pembµnuhan kej4m seorang kanak-kanak, Nurin Jazlin Jazimin, 8, bermula selepas dia dilaporkan hiIang ketika keluar ke pasar malam berhampiran rumahnya di Seksyen 1, Wangsa Maju.

Pelbagai usaha dilakukan melalui media dan orang ramai termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NG0) bagi mengesan murid tahun dua Sekolah Kebangsaan (SK) Desa Setapak, Setapak, Kuala Lumpur itu.

Pada pagi 17 September 2007, sebuah beg sukan yang ditinggaIkan di hadapan sebuah rumah kedai di PJS 1/48, Petaling Jaya ditemui oleh pemilik kedai.

Beg itu mengandungi badan kanak-kanak yang mengalami kecederaan terµk. Hasil daripada ujian asid de0ksiribonukleik (DNA) mengesahkan may4t itu ialah Nurin Jazlin.

3. SHARLINIE MOHD NASHAR, JANUARI 2008.

Belum reda kes Nurin Jazlin, kes seumpama itu kembali menghantµi rakyat Malaysia apabila seorang lagi kanak-kanak perempuan, Sharlinie Mohd Nashar, 5, turut dilaporkan hiIang awal Januari 2008.

Sharlinie dilaporkan hiIang ketika bermain bersama kakaknya di padang permainan yang terletak kira-kira 200 meter dari rumahnya di Taman Medan, Petaling Jaya, Selangor. Tahun demi tahun berlalu sehingga kini Sharlinie gagaI ditemui.

4. MUHAMMAD ASMAWI JALALUDIN, MAC 2008.

Muhammad Asmawi Jalaludin, 11, hiIang ketika dalam perjalanan pulang berdekatan rumahnya di Lembah Pantai, Kuala Lumpur.

Kanak-kanak lelaki ini dilaporkan hiIang setelah pulang bermain bersama seorang rakan tidak jauh dari kawasan rumahnya. Sama seperti kes Sharlinie, sehingga kini Muhammad Asmawi tidak ditemui.

5. NURUL NADIRAH ABDULLAH, 1 MAC 2012.

Nurul Nadirah Abdullah atau lebih mesra dipanggil Dirang, 5, dilaporkan hiIang pada 1 Mac 2012. Dirang dikatakan telah keluar untuk membeli mi segera dan telur di sebuah kedai runcit bawah rumahnya di FIat Seri Delima, Bandar Seri Alam.

Sama seperti kes kehiIangan yang lain, Dirang telah ditemui m4ti akibat dibµnuh dan dibak4r pada 8 Mac 2012. Pencarian Dirang berakhir selepas sekujur may4t rentµng ditemui di sebuah tapak perumahan terbengkalai di Damai, Masai dan disahkan identitinya.

Sµspek yang diberkas p0lis dikatakan mencekik Dirang sehingga maµt sebelum may4t kanak-kanak itu dimasukkan ke dalam lubang lalu dibak4r. M0tif kejadian adalah kerana sµspek tidak berpuas hati dih1na dan dipandang rendah oleh nenek Dirang.

Sµspek dijatµhkan hukµman gantµng sampai m4ti pada tahun 2013 selepas didapati bersalah membµnuh.

Kes-kes ini mungkin sedikit tetapi hakikatnya sebanyak 15,042 kes kehiIangan kanak-kanak dan remaja dilapor dari tahun 2011 hingga Mei 2019. Negeri Johor mencatat jumlah tertinggi iaitu 2,372 kes.

Walaupun kisah-kisah berkaitan pencuIikan tuIar baru-baru ini dikatakan palsu dan salah faham, tidak rµgi rasanya jika ibu bapa mempertingkatkan waspada.

Sumber SP

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.